Lymfsystemet – det bortglömda systemet

Lymfmassage är bra för alla och i synnerhet om du ofta känner dig svullen, har ödem eller är tung i kroppen. Lymfmassagen som besår av lätta strykningar, djupandning och lättare tryck stimulerar lymfsystemet så att överskottsvätska transporteras bort och förbättrar ditt immunförsvar. Men även djupare grepp används för att lösgöra nya och gamla ärrvävnader och fibroser som skapar stopp och vätskeansamlingar.

Lymfsystemet är en viktig del av kroppens cirkulationssystem. Det tillhör kroppens immunförsvar och fungerar både som avlopp och reningsverk. Det är ett eget system som går parallellt med venerna. Vid nyckelbensgropen sammankopplas den med blodcirkulationen där den tömmer lymfvätska och slaggprodukter för vidare transport till njurar för att sedan utsöndras via urinen.

Ett bra lymfflöde renar bindväven/fascian vilket ger starka smidiga muskler och en frisk kropp. Näringen från det vi äter och dricker omvandlas till blod och transporteras ut via artärerna för att därefter användas av cellen. Det som cellen använt blir till slaggprodukter och avlägsnas genom lymfsystemet som också tar bort 20 % av den vätska (vatten) som hjärtat pumpat ut. På så sätt avlastar ett fungerande lymfsystem hjärtat. Resten av blodet, 80 % transporteras tillbaka till hjärtat via venerna. Lymfans flöde går i riktning mot lymfstationerna och med slutstation nyckelbensgrop (station 1) där den töms i blodbanan.  Kroppen bildar 2-4 liter lymfa per dygn och samma mängd vätska behöver föras bort för att undvika svullnad och viktökning. Lymfsystemet når hela kroppen utom hjärnan som har ett eget system (det glymfatiska systemet)   

Ett trögt lymfsystem kan göra att du känner dig svullen i armar, ben och ansikte, men kan också ge smärta i nacke och rygg, yrsel, huvudvärk, sömnsvårigheter eller domningar och stelhet i kroppen. 

I början kan det vara bra att gå på behandling 1 gång per vecka, 4-5 gånger för att få fart på systemet. När man uppnått ett bra resultat kan det räcka med egenvård och bokad behandling var 4-5 vecka för att bibehålla flödet.